Begagnade datorer

Begagnade datorer. Det finns en stor marknad för begagnade datorer. Värdet på en dator sjunker mycket snabbt och således kan du få tag på en dator som bara är knappt ett år gammal, för en spottstyver av det ursprungliga priset. Det lättaste sättet att hitta en begagnad dator är att leta på Internet. Kom dock ihåg att de endast ska köpa en begagnad dator ifall återförsäljaren verkar vara seriös. Detta är naturligtvis extra viktigt om återförsäljaren är en privatperson. För att få en uppfattning om försäljarens seriositet kan du ringa honom eller henne för att diskutera det eventuella köpet.

Innan du köper en begagnad dator så ska du först och främst ta ställning till om du vill ha en stationär eller bärbar dator. En stationär dator är det givna valet ifall du endast arbetar med datorn hemmavid. Reser du mycket i ditt arbete kan det vara en god idé att skaffa en bärbar dator. Fundera också hur mycket du är beredd på att betala för din begagnade dator.

Hur bra prestanda den begagnade dator ska ha styrs naturligtvis av vad du har tänkt använda den till. Alla datorer på begagnatmarknaden idag fungerar att surfa på Internet med, skriva text eller lyssna på mp3-or. Hade du tänkt använda din dator för avancerad bildbehandling, musikproduktion eller dataspel så behöver du dock köpa en begagnad dator som är mer kraftfull. Är du osäker om ett visst program går att köra på en dator så kan du höra av dig direkt till företag, eller återförsäljaren av programmet, för att fråga om systemkrav.

Ett par bra återförsäljare av begagnade datorer är Laptopbutiken och Igus. Vidare kan du hitta en begagnad dator på sajter som Blocket och Tradera. En annan aktör på marknaden är IT Auktion. De auktionerar ut ny och begagnad IT-utrustning på nätet. För direkt kontakt med IT Auktion ringer du 08-98 25 70.

Det finns många saker som du ska kolla av innan du köper en begagnad dator. När letar efter begagnade datorer är det dock lätt att missa någon central aspekt. Gör därför upp en checklista när du söker runt efter en begagnad dator. Du ska alltid kontrollera vilken processor som sitter i datorn. Hör också efter om RAM-minne, hårddiskutrymme, grafikkort, antal USB-portar och DVD-läsare.

Ska du köpa en stationär begagnad dator så ska du också förhöra dig ifall skärm, mus, tangentbord och eventuellt skrivare ingår. Innan du köper en begagnad dator är det också mycket viktigt att du kontrollerar vad du kan behöva teckna för garanti. Är du novis inom datorområdet så ska du aldrig köpa en begagnad dator utan att först rådfrågat någon kunnig person. Om du inte känner någon personligen kan du ringa till någon av de otaliga datasupportstationerna som finns.

Då du köper en begagnad dator kan det i vissa fall följa med några program. Kom ihåg att du aldrig ska betala något extra för att dessa program följer med. Anledningen till detta är att du inte har tillgång till någon installationsskiva. Om du dator skulle haverera kan du således inte installera om programmet. När du hittat en begagnad dator på Internet så är det mycket viktigt att du noggrant studerar villkoren för köpet. Kontrollera alltid leveranstid och fraktkostnad. Har du inte möjlighet att betala hela den begagnade dator vid samma tillfälle så ska du också höra om möjligheten till avbetalning.