Billiga datorer

Billiga datorer. När du letar efter en billig dator ska du först ta ställning till om du behöver en stationär eller bärbar. En stationär dator är ofta billigare i förhållanden till prestanda, men en bärbar dator ger användaren en frihet som inte går att få med den stationära. Om du väljer att skaffa en billig stationär dator så ska du alltid fundera på om du vill köpa allt i ett, det vill säga datorburk, skärm, tangentbord och mus. Har du sedan tidigare en dator med skärm och tangentbord så kan du komma ännu billigare undan om du bara köper en datorburk.

Du kan få en bra stationär datorburk för runt 3 000 kronor. En stationär dator i den här prisklassen fungerar utmärkt för att surfa på Internet, skriva e-post, spela upp mp3-or och skriva text. En billig och bra bärbar datorn kan du få till nypris för omkring 4 000 kronor. Vidare kan du få en billig begagnad dator med bättre prestanda för samma pris. Priset på datorer störtdyker om de bara har något år på nacken. Det lättaste sättet att hitta en billig dator är att leta på Internet.

Det finns många återförsäljare av billiga datorer på nätet. Några av de stora återförsäljarna av billiga datorer är SIBA, NetOnNet, Elgiganten och OnOff. Om du hittat en billig dator av en viss modell, som du är intresserad av att köpa, så ska du alltid jämföra priset mellan olika återförsäljare. På så vis kan du tjäna många sköna slantar. Price Runner och Kelkoo är två bra sajter när man ska jämföra priser.

Vidare finns det också många privatpersoner som säljer sina begagnade datorer billigt. För att hitta begagnade datorer till ett billigt pris kan du surfa in på sajter som Blocket och Tradera. Luras inte till att betala mer för en begagnad dator som det ligger diverse program på. Om datorn skulle krascha så har du inte tillgång till någon installationsskiva. Kom också ihåg att du ska vara extra försiktig om du köper en billig datorn från någon försäljare i utlandet.

Innan du börjar surfa runt på nätet och leta efter billiga datorer så ska du göra upp en checklista. De saker som du ska undersöka är processorstyp, hastighet och cache, internminne, hårddisktyp och storlek, skärmtyp, grafikkort och grafikkortsminne, ljudkortstyp och optiska enheter. Vidare ska du undersöka datorns möjligheter till kommunikation, såsom huruvida det finns bluetooth, Ir/IrDa, läsare minneskort, modem, nätverk och WLAN.

Kontrollera också vilka anslutningar som finns till datorn, exempelvis USB-portar, FireWire och HDMI. En mycket viktig aspekt om du letar efter en billig bärbar dator är hur mycket den väger. De olika termerna och begreppen inom datorvärlden kan, för en lekman, ofta vara något svåra att förstå. När du står i begrepp att köpa en nya dator kan det därför vara en idé att ta hjälp av en sakkunnig person. Om du vill veta ifall en viss billig dator klarar av att köra ett program så kan du fråga återförsäljaren av programmet vilka systemkrav som finns.

I samband med att du köper en billig dator så ska du också fundera på om du är i behov av en försäkring. Oavsett om du väljer att teckna en försäkring eller inte, kan det vara en god idé att investera i en extern hårddisk. Genom att föra över information till en ytterligare enhet så står du bättre rustad ifall datorn skulle krascha.