Bygg din egen dator

Bygg din egen dator. Det finns flera fördelar med att bygga sin egen dator. Om du bygger din egen dator så kan du själv plocka ihop de bästa komponenterna. Du behöver inte vara så speciellt teknisk för att bygga din egen dator. Det behöver inte ta mer än ett par timmar att bygga sin egen dator. Ett gott råd innan man börjar med att bygga sin egen dator är att försöka räkna lite på om du tjänar något på att själv montera ihop de olika dalarna. Vidare är en mycket viktigt att du noga funderat på vad du tänkt att använda din dator till. För att surfa på Internet, använda ordbehandlingsprogram, titta på film eller lyssna på musik så behöver du inte bygga en så kraftfull dator.

Men många som väljer att bygga sin egen dator har tänkt använda den för att spela datorspel, arbeta med professionell bildhantering eller musikproduktion. När det gäller denna typ av ändamål så krävs det att de olika komponenterna håller en högre prestanda. Vet du exempelvis att du tänkt använda ett visst program så kan du kontrollera vilka systemkrav som finns.

När du byggt din egen dator så kan dock eventuell service bli ett problem. Det finns dock olika sammanslutningar på Internet där de personer som bygger sina egna datorer samtalar och ger varandra tips. Om du köper en färdigbyggd dator så ingår garanti. Bygger du din dator själv så är det de olika komponenternas garantitid som du ska hålla ordning på. Således ska du alltid spara alla kvitton när du handlar komponenter till datorn. Då du köper en färdigbyggd dator ingår också ett operativsystem och en mjukvara.

Därför ska du alltid räkna in priset för mjukvaruinköp när du gör dina kalkyler. Microsoft Windows erbjuder två olika operativsystem, XP och Vista. Dessa finns i flera olika utföranden. Fundera på vilken version som kan passa dig och dina behov bäst. Det finns också flera olika fria operativsystem som du kan använda på din dator. På så vis kan du tjäna många sköna slantar. Om du satsar på att köpa en skärm av hög kvalitet så kommer den också att hålla längre än datorn.

När du bygger din egen dator så behöver du inte köpa de bästa och dyraste komponenterna på samma gång. Börja med det mest basala och köp vid behov till mer RAM-minne och hårddiskutrymme efter en tid. Pcenter är en mycket bra sajt för dig som vill bygga din egen dator. Här väljer du grafikkort, hårddisk, minnen, nätverk, processorer, CD & DVD, moderkort, kontrollerkort, programvara, chassi och tillbehör. Några andra bra sajter för dig som vill bygga din egen dator är Dataparadiset, Dustin och inWarehouse. Har du några frågor om komponenter så ska du inte tveka att höra av dig direkt till den aktuella återförsäljaren.

I regel är det billigast att beställa sina komponenter direkt över Internet. Price Runner och Kelkoo är två bra sajter för dig som vill göra prisjämförelser. Du kan också hitta datorkomponenter på andrahandsmarknaden. Innan du beställer komponenter från en viss återförsäljare så ska du alltid kontrollera att produkterna finns i lager. Vidare är det mycket viktigt att du undersökt så att försäljaren av datorkomponenter är seriös. Detta i synnerhet om du beställer delar till din dator från någon försäljare utomlands.

I samband med att du bygger en egen dator så ska du alltid fundera över vilka tillbehör som du kan vara i behov av. Många väljer att köpa en extern hårddisk till vilken man kan spara över viktiga filer. För en extern hårddisk på 500 GB får du räkna med att betala 1 000 kronor. Andra vanliga datortillbehör är skrivare, skanner, webbkamera och USB-minne.