Dator backup

Dator backup. Termen backup, eller säkerhetskopiering, innebär att man spara viktiga filer på mer än en plats. En vanlig form av dator backup är en extern hårddisk. Genom att spara över material från datorns hårddisk, till den externa hårddisken, så är skadan inte lika stor ifall datorn skulle krascha. Du hittar externa hårddiskar i flera olika prisklasser. En extern hårddisk på 320 GB kostar omkring 800 kronor, 500 GB runt tusenlappen och för en extern hårddisk på 1 TB får du räkna med att betala runt 2 000 kronor.

Men det är också vanligt att man gör en backup på ett annat medium än originalet. Det är exempelvis vanligt att hemanvändare bränner ut viktiga filer på CD- eller DVD-skivor. Inom företag är det vanligt att man gör backup genom att skicka filer till en datornätverk. Arbetar du mest i ordbehandlingsprogram så är filerna inte så utrymmeskrävande. Enkelt backup är att skaffa sig en USB-sticka och tanka över material dagligen. Priset på denna typ av lagringsmedium har sjunkit rejält under den senaste tiden. För en USB-sticka på 8 GB behöver du inte betala mer än dryga 500 kronor.

Ett backup system blir lätt ganska omfångsrikt. Således ska man, direkt när man börjar med att göra backup från sin dator, se till att man noga märker upp de kopior som man gör och organiserar dessa efter ett överskådligt system. Om man tar många fotografier så tar detta mycket plats på datorns hårddisk. Ofta vill man också kunna dela med sig av sina foton till familj och vänner. Om du köper en extern hårddisk så kan du ansluta den direkt till en router. Med hjälp av en FTP-server kan dina nära och kära komma åt innehåller från Internet. Genom att sprida dina bilder så skapar du också en backup.

Det finns flera aktörer på marknaden som kan erbjuda backup online. Således är det alltid en god idé att jämföra pris innan du väljer att anlita ett företag. Att göra en backup på sina viktiga filer online är mycket enkelt. I regel laddar du upp dina filer direkt via din webbläsaren. När du skaffar en backup över Internet så får du ett konto som är personligt. De filer som du lägger upp ligger sedan säkert på en server. När du gör en backup på dina datorfiler online betala du vanligtvis en månadskostnad som varierar beroende av hur stor mängd data som du har på servern. Kom ihåg att du alltid noga ska läsa igenom villkoren innan du skaffar en backup på Internet. Några av de centrala aktörerna på marknaden är Storegate, Bybrick och ServerGard.

Vidare finns det ett antal program som man kan köpa för att göra backup. Du ska vara medveten om att de olika programmen som finns på marknaden riktar sig till olika användare. Det finns också backus-program som är gratis, såsom Microsoft Backup. I detta program saknas dock en del funktion. Men det funkar exempelvis att schemalägga sina säkerhetskopieringar. En fördel med Microsoft Backup är dock att det är mycket smidigt att använda.

Sedan är det också mycket viktigt att komma ihåg att backup endast kan göra skadan mindre. Det är naturligtvis mycket viktigt att du också tänker på att förebygga att problem uppstår. Ett råd är således att skaffa dig ett riktigt bra antivirusprogram. På så vis slipper du många bekymmer. Företaget Grisoft utvecklar säkerhetsmjukvara för PC-datorer. Du kan ladda ner en gratisversion av deras antivirusprogram AVG Anti-Virus direkt från företagets hemsida.