Datorer

Datorer. En dator är en maskin som kan utföra beräkningar och bearbeta information. Datorn består av ett stort antal komponenter och arbetar utifrån de instruktioner som den givits av ett dataprogram. När man i vanligt tal prata om en dator som menar man allt som oftast en persondator. Likväl kan en dator även exempelvis vara en kalkylator, färddator eller en spelkonsol. Ordet dator har sitt ursprung i latinets “dare” som betyder att ge. Idag utgör dator ett nödvändigt arbetsredskap och ett underhållningscenter. Datorer finns överallt, på arbetsplatser, skolor och i hemmen. Om du står i begrepp att köpa en dator så ska du först fundera på om du vill ha stationär eller en bärbar.

Fördelen med den stationära datorn är att du får mer prestanda för pengarna. Vidare kan det vara lättare att på egen hand montera exempelvis ett nytt grafikkort, eller RAM-minne, i en stationär dator. Den bärbara datorns största fördel är flexibiliteten när det gäller användningen. Samtliga nya bärbara datorer som finns på marknaden har ett inbyggt nätverkskort. Detta gör det möjligt att surfa på flera olika platser, såsom på tåg eller på hotell. Innan du på allvar börjar leta efter en ny dator så är det alltid bra om du sätter en budget för hur mycket datorn får kosta.

De datorer som finns på marknaden idag kostar ungefär mellan 3 000 till 20 000. Har du endast tänkt använda din dator för att surfa på Internet, skriva e-post, spela upp musik och film eller använda dig av ett ordbehandlingsprogram så räcker de allra billigaste datorerna på marknaden gott väl. Ämnar du använda datorn till avancerad bildbehandling, musikproduktion eller att spela datorspel på, så är det en god idé att se sig om efter en något dyrare modell.

Om du vet att du tänkt använda din dator till något specifikt ändamål så kan det vara en god idé att fråga återförsäljaren, eller programtillverkare, om vilka prestanda datorn måste ha. I samband med att man köper en ny dator så är det vanligt att man också investerar i lite olika datortillbehör. Många väljer exempelvis att köpa en skrivare till datorn. Dagens fotoskrivare kan göra utskrifter av mycket hög kvalitet. Vidare är det vanligt att man köper till en skanner till datorn, för att kunna läsa in olika dokument och bilder.

Ett gott råd är också, att i samband med datorinköpet, också köpa hem en extern hårddisk. Med en extern hårddisk så kan du spara dina viktiga filer på mer än en plats. Därmed innebär det inte total katastrof ifall din vanliga hårddisk skulle krascha. Externa hårddiska finns i flera olika storlekar och prislägen, men för 500 GB för du räkna med att betala omkring 1 000 kronor. När du köper en dator ska du också se till att du har ett bra antivirusprogram. Du får ofta med en prenumeration på ett antivirusprogram när du köper datorn. Denna prenumeration sträcker sig dock i regel bara någon månad. Därefter måste du förnya prenumerationen eller skaffa ett nytt antivirusprogram.

Då det finns ett stort antal återförsäljare av dator så ska du alltid jämföra pris. Detta kan du göra på sajter som Kelkoo och Price Runner. I regel är det billigast att köpa sin dator direkt över Internet. Men kom då ihåg att du alltid ska kontrollera fraktkostnader och leveranstid. Några stora återförsäljare av datorer är Siba, Elgiganten, Dustin, inWarehouse, NetOnNet och OnOff. Det finns också en stor andrahandsmarknad när det gäller datorer. Priset på datorer sjunker mycket snabbt och du kan hitta en dator med hög prestanda, som är något år gammal, för ett mycket bra pris.

Blocket, Eniro Köp & Sälj och Tradera är bra sajter för dig som letar efter begagnade datorer. Kom ihåg att du alltid ska försöka vara så noggrann som möjligt med att kontrollera så försäljaren är seriös. Detta i synnerhet om du köper en dator från en försäljare utomlands. Luras aldrig till att betala extra ifall det finns några program som ligger kvar på den begagnade datorn. Om datorn skulle krascha så har du inte tillgång till installationsskivan.