Datorskärm

Datorskärm. I samband med att du köper en stationär dator så ska du också investera i en datorskärm. Datorskärmar finns i flera olika storlekar. När du ska välja datorskärm ska du utgå ifrån vad du tänkt att i huvudsak använda datorn till. Om du endast tänkt surfa på Internet och använda dig av ordbehandlingsprogram så behöver du inte skaffa en så speciellt stor datorskärm. Har du emellertid tänkt arbeta med bildbehandling, redigering eller musikproduktion så bör du satsa på en datorskärm av ett något större format. Vidare ger en stor skärm en häftigare helhetsupplevelse när du kolla på film eller spelar något datorspel.

Det finns ett mycket stort antal återförsäljare av datorskärmar. Likaså finns det mängder av olika modeller. Läs alltid tester och recensioner innan du köper en datorskärm av ett visst märke och modell. Genom att jämföra pris kan du också tjäna många sköna slantar. Du hittar prisjämförelser av datorskärmar på sajter som Kelkoo och Pricerunner. Några centrala återförsäljare av datorskärmar är Siba, NetOnNet, Dustin och inWarehouse.

I regel är det billigare om du köper din datorskärm över Internet. Kom dock ihåg att du alltid ska kontrollera fraktkostnader och leveranstid. Vidare ska du även alltid undersöka om du är i behov av att skaffa dig någon ytterligare försäkring. Är det något i produktbeskrivningen eller köpeavtalet som du inte förstår så ska du alltid höra av dig direkt till den aktuella återförsäljaren. Då du köper en ny datorskärm kan du också behöva investera i fästen och andra tillbehör.

Det finns exempelvis olika vridbara bord och väggfästen som är mycket bra ifall du tänkt att använda skärmen när du jobbar framför datorn, men också för att kolla på film. Om du väljer att köpa din datorskärm från en återförsäljare utomlands så är det extra viktigt att du försöker kontrollera så att företaget är seriöst. Det finns också en begagnatmarknad för datorskärmar. På sajter som Blocket, Tradera och Eniro Köp & Sälj kan du hitta datorskärmar till mycket förmånliga priser.

Om en konflikt skulle uppstå mellan dig och en återförsäljare av datorskärmar så ska du i första hand alltid ta kontakt direkt med företaget. Om ni misslyckas att lösa tvisten kan du höra av dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). De arbetar med att ge råd i konflikter mellan konsumenter och företag. Du når ARN på telefonnummer 08-555 017 00.

Satsar du på en datorskärm av hög kvalitet så kan den hålla i flera datorgenerationer. På så vis slipper du att köpa ett helt paket nästa gång du ska byta ut din dator. Läs alltid på om datorskärmens ljusstyrka innan du genomför ett köp. Detta är en mycket central fråga, i synnerhet om du tänkt att placera datorskärmen i ett rum som är relativt ljust. En datorskärms ljusstyrks mäts i cd/m2, vilket står för candela per kvadratmeter. Ju högre värde, desto mer ljusstark är datorskärmen.

När du letar efter att köpa en ny datorskärm kan det vara bra ifall du gör upp en checklista. På så vis glömmer du inte att kontrollera någon viktig del i produktspecifikationen. Förutom ljusstyrka ska du notera responstid, bildkvot, färgstöd, bildkontrastförhållande, digital videostandard, max upplösning, signalinmatning och punktmellanrum.