Datortillbehör

Datortillbehör. Det finns mängder av datortillbehör på marknaden. Vilka typer av tillbehör som du är i behov av beror på om du köpt en stationär eller bärbar dator. Många väljer att endast köpa en datorburk varpå de viktigaste tillbehören som man måste köpa först är skärm, tangentbord och mus. Likväl kan det vara en idé att köpa dessa tillbehör även om du har en bärbar dator. Att växla mellan olika skärmar kan vara mycket bra i synnerhet om använder din dator för att titta på film, redigera bilder eller vid musikproduktion.

När du köpt in de mest basala datortillbehören så kan det vara en god idé att se sig om efter en bra ljudanläggning. Vill du ha extra bra ljud, eller om du tänkt använda din dator för musikinspelning, så bör du köpa ett externt ljudkort. Externa ljud finns i många prisnivåer, med start från omkring 1 000 kronor. Med hjälp av program såsom exempelvis Skype kan man tala med varandra över Internet.

För att detta ska vara möjligt måste du införskaffa ett så kallat headset. Om du endast använder dig av mikrofon och högtalare så kommer det att uppstå rundgång. Detta datortillbehör finns också i många prisklasser och det billigaste ligger på något under 100 kronor. Ett annat populärt datortillbehör är webbkamera. Med hjälp av en webbkamera så kan du filma dig själv när du pratar med vänner över Internet. Detta tillbehör ingår dock ofta i bärbara datorer. En webbkamera behöver inte kosta mer än ett par hundra kronor.

Ett i det närmaste obligatoriskt tillbehör till sin dator är en skrivare. Det finns två olika typer av skrivare på marknaden. Dessa är bläckstråleskrivare och laserskrivare. Generellt sätt kan man säga att bläckstråleskrivaren är att föredra för dig som skriver ut många sidor text. Med dagens bläckstråleskrivare kan du skriva ut dina bilder med mycket hög kvalitet. Själva skrivaren kostar ofta inte mer än en ny uppsättning bläckpatroner.

En extern hårddisk är en av de absolut viktigaste datortillbehören. Att ha alla sina viktiga dokument endast sparade på en plats är mycket vanskligt. Med ett extern hårddisk så är du försäkrad om att filerna är kvar även ifall din dator skulle krascha. Externa hårddiskar finns i flera storlekar och prisklasser. För en extern hårddisk på 500 GB kan du räkna med att få betalar omkring 1 000 kronor. Ett mycket praktiskt datortillbehör är ett USB-minne. Du ansluter enkelt minnet till datorn och tankar över informationen. Priset på USB-minnen har sjunkit rejält under den senaste tiden. Du kan få ett USB-minne på hela 8 GB under 300 kronor. Ett mycket användbart datortillbehör är en router.

En router är en sorts dataväxel där man kan styra och vidarebefordra datapaket, eller en dedicerad maskin med flera nätverksinterface. Routern, i synnerhet en trådlös sådan, är mycket praktisk att ha i ett hushåll med flera datorer. Har du en bärbar dator så är ska du skaffa dig en väska. Det finns datorväskor i de flesta prisklasser. Var dock noga med att kontrollera att väskan passar just till din dator.

I regel är det billigast att köpa datortillbehör över Internet. Kom dock ihåg att du alltid ska jämföra priset mellan flera olika återförsäljare. Vidare ska du alltid noga granska köpevillkor, fraktavgift och leveranstid. Några centrala återförsäljare av datortillbehör är Dustin, InWarehouse, Inrego, Clas Ohlson och NetOnNet. Vidare finns det en stor begagnadmarknad när det gäller datortillbehör. Du kan bland annat fynda datortillbehör på sajter som Eniro Köp & Sälj, Tradera och Blocket.