Köpa dator online

Köpa dator online. Att köpa sin dator online är i regel billigare än om du skulle handla den i en butik. Det finns ett stort antal återförsäljare av datorer online. Det första steget i att köpa en dator online tar du genom att bestämma i vilken prisklass du ska lägga dig. Fundera samtidigt på om du vill köpa en stationär eller bärbar dator. Om du endast tänkt använda din dator till att surfa, skriva e-post, lyssna på musik eller skriva i ordbehandlingsprogram så räcker de billigaste datorerna på marknaden gott och väl. De billigaste datorerna som går att köpa online kostar omkring 3 000 kronor. Köper du endast datorburken, och spara din gamla skärm och ditt gamla tangentbord, så kan du komma ännu billigare undan.

Ämnar du däremot använda din dator för musikproduktion eller avancerad bildbehandling så bör du skaffa en något dyrare dator. Om på förhand vet att du vill använda dig av en viss programvara, eller spela ett visst spel, så ska du alltid kontrollera programmets systemkrav innan du köper en dator online. När du ska köpa en dator online kan det vara en god idé att göra upp en checklista. Notera produktspecifikationer som processor, internminne, hårddisk, skärm, grafikkort, optiska enheter, kommunikation och anslutningar.

En bärbar dator ger dig en flexibilitet i användandet. Samtidigt får du mer prestanda för pengarna om du investerar i en stationär dator. När du hittat en dator online så ska du alltid jämföra priset mellan flera olika återförsäljare. Price Runner och Kelkoo är två bra sajter för prisjämförelse. Kontrollera också kostnad för frakt samt leveranstid. Några av de centrala återförsäljarna av datorer online är Dustin, Siba, inWarehouse, Elgiganten och NetOnNet. Om det är något som du inte förstår beträffande köpevillkoren så ska du alltid höra av dig direkt till den aktuella återförsäljaren.

Skulle det uppstå någon tvist i samband med ett köp av en dator online så ska du alltid i första hand höra av dig till återförsäljaren. Om ni inte skulle lyckas med att lösa tvisten så kan du höra av dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). De arbetar kostnadsfritt och opartiskt med att lösa konflikter mellan konsumenter och företag. För direkt kontakt med ARN ringer du 08-555 017 00. Vid köp av en dator online så ska du också kontrollera ifall du är i behov av att teckna någon ny försäkring.

Det är alltid bra att ha en extra enhet att spara över viktiga filer på. Därför är det en god idé att investera i en extern hårddisk. För en extern hårddisk med 500 GB får du betala omkring 1 000 kronor. I samband med ett datorköp är det också många som väljer att köpa en skrivare. Kvaliteten på utskrifter från dagens fotoskrivare är mycket god. En fotoskrivare behöver inte kosta mer än en tusenlapp.

Vidare finns det en stor andrahandsmarknad för datorer på nätet. Eniro Köp & Sälj, Tradera och Blocket är bra sajter om du vill fynda en dator online. Priset på datorer sjunker mycket snabbt. Att hitta en begagnad dator med hög prestanda, för en billig penning, är inte särskilt svårt. Om du köper en dator online av en privatperson så ska du aldrig luras att betala mer ifall det finns någon programvara på datorn. Skulle datorn krascha så har du inga installationsskivor till de aktuella programmen. Vidare ska du vara extra försiktig om du köper en dator online från någon försäljare utomlands.