RAM-minne

RAM-minne. RAM-minne (Random Access Memory) är datorns arbetsminne. Detta kallas också för primärminne. Sitter du och skriver i ett ordbehandlingsprogram så är det RAM-minnet som arbetar innan du trycker på spara och skriver informationen till hårddisken. Skulle du emellertid stänga av datorn innan du tryckt på spara så går informationen förlorad. Beroende av vad man använder datorn till behöver man olika mycket RAM-minne.

Satsa dock på en dator som har minst 1024 i RAM-minne. Ju fler program och dokument som du har uppe samtidigt, desto mer RAM-minne behöver du använda dig av. När du köper din dator så ska du alltid noga kontrollera produktspecifikationen. Här kan du se hur mycket RAM-minne som datorn har när du köper den. Vidare kan du ibland också se hur mycket du kan uppgradera datorn.

För att undersöka om ett visst RAM-minne passar till din dator använder du dig av en så kallad minneskonfigurator. Du fyller endast i tillverkare, systemtyp, modell och originalsystemets artikelnummer varpå du kan se vilken typ av RAM-minne som funkar. Att på egen hand byta RAM-minne är inte särskilt svårt, i synnerhet på en stationär dator. Men om du är osäker ska du alltid ta din dator till en datorbutik.

Det är oftast billigast att köpa nytt RAM-minne över Internet. Några centrala aktörer på marknaden är Dustin, Dell, Zepto Experten och Prisjakt. De finns ett stort antal återförsäljare av RAM-minnen. Ta dig tid till att jämföra pris, fraktkostnad och leveranstid mellan olika återförsäljare av RAM-minne. Skulle det vara något i köpevillkoren som du inte förstår så ska du inte tveka att höra av dig direkt till den aktuella återförsäljaren. På så vis slipper du tråkiga överraskningar längre fram. Price Runner är en mycket bra sajt för dig som vill göra prisjämförelser på RAM-minnen. Handlar du RAM-minne från någon försäljare utomlands så ska du alltid vara extra noga med att kontrollera så att denne är seriös.

Det finns också en stor andrahandsmarknad för RAM-minnen. Du kan köpa begagnade RAM-minnen från sajter som Tradera, Eniro Köp & Sälj och Blocket. Skulle det uppstå en tvist mellan dig och återförsäljaren av RAM-minnen så ska du i första hand alltid ta direkt kontakt med återförsäljaren. Om ni inte lyckas med att lösa tvisten kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Denna myndighet arbetar med att, opartiskt och kostnadsfritt, bedöma tvister konsumenter och företag.

Innan du köper en viss programvara så ska du alltid undersöka ifall du behöver uppgradera ditt RAM-minne för att programmet ska funka. För att få reda på ett visst programs systemkrav kan du höra av dig till antingen återförsäljaren, eller tillverkaren av det aktuella programmet. Generellt kan man dock säga att program som används för att spela in musik, göra layout eller redigera bilder i regel kräver mer i RAM-minne än ett enkelt ordbehandlingsprogram. Datorspel kräver i regel också mycket i RAM-minne.