Stationära datorer

Stationära datorer. Det finns flera saker som du ska ta ställning till innan du skaffar en stationär dator. Först och främst ska du fundera på hur mycket pengar du är beredd att lägga på en stationär dator. De allra billigaste stationära datorerna på marknaden idag kostar omkring 3 000 kronor. Dessa datorer fungerar utmärkt om du vill surfa på Internet, spela upp musik och video samt använda dig av ett ordbehandlingsprogram.

Hade du tänkt använda din stationära dator för avancerad layout, bildbehandling, musikproduktion eller att spela datorspel på så bör du dock leta efter en dator i en något högre prisklass. I samband med att du skaffar en stationär dator ska du också ta ställning till om du endast ska köpa datorburken, eller om du ska köpa ett helt paket med skärm, tangentbord och mus. Har du möjlighet så ska du alltid välja trådlöst tangentbord och mus. För att jämföra olika stationära datorer på marknaden kan du göra upp en checklista. Här skriver du ner processortyp, RAM-minne, hårddisk, grafikkort, optiska enheter och portar.

Intel och AMD är de ledande tillverkarna av processorer. Beträffande RAM-minnet ska du alltid höra dig för om möjligheten till att uppgradera detta. När du köper en stationär dator kan det vara lämpligt att samtidigt investera i en extern hårddisk. Det är alltid bra att ha viktiga filer sparade på mer än ett ställe. Externa hårddiskar finns i flera olika prisklasser. Men för en extern hårddisk på 500 GB får du betala ungefär 1 000 kronor.

Det finns ett stort antal återförsäljare av stationära datorer. Således är det alltid en god idé att jämföra priser. På så vis kan du spara många sköna slantar. Kelkoo är Price Runner är två bra sajter där du kan jämför pris på stationära datorer. Några av de största återförsäljarna av stationära datorer är SIBA, Elgiganten och OnOff. Det finns också återförsäljare av stationära datorer som endast finns på nätet. Några av dessa aktörer är Misco, inWarehouse, Dell, Dustin och Dataparadiset.

Om du handlar en stationär dator över Internet ska du också kontrollera fraktkostnad och leveranstid. Skulle det vara något i köpevillkoren som du inte förstår ska du alltid höra av dig direkt till den aktuella återförsäljaren. Därmed minskar risken för att du ska drabbas av tråkiga överraskningar längre fram. Ifall du handlar din stationära dator från en utländsk återförsäljare ska du vara extra noggrann och kontrollera så att denne är seriös.

Priset på stationära datorer sjunker mycket snabbt. Du kan hitta billiga stationära datorer med mycket hög prestanda som bara är något år gamla. Tradera och Blocket är två bra sajter för dig som letar efter begagnade stationära datorer. Om du väljer att köpa en begagnad stationär dator från en privatperson så ska du aldrig förledas att betala något extra ifall det finns programvara inlagd på datorn. Skulle din dator krascha så har du ingen installationsskiva.

När det gäller programvara kan det vara en god idé att köpa Microsoft Word. Detta ordbehandlingsprogram är utvecklat för både PC- och Mac-miljö. Är du intresserad av bildbehandling kan du skaffa Adobe Photoshop. Programmet är dock ganska dyrt och du är hemanvändare. Photoshop Elements är en nedbantad version av programmet som du kan få till en betydligt billigare penning. Har du tänkt använda din stationära dator till musikproduktion så kan du med fördel skaffa Cubase. Förutom mjukvara är det många som väljer att skaffa en fotoskrivare till sin stationära dator. Då de flesta hushåll har en bredbandsuppkoppling har det också blivit populärt att skaffa sig en så kallad webbkamera.